Belépés

 
 
2019. december
H K Sze Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


hirdetés
 
Felhőkép

Időjárás előrejelzés

Motoros Klubok és emblémák

2000.01.01. 15:00:59 Szombat

M C


Az MC-k a hagyományos motoros stílus, életérzés követői. A jelenség az USA-ban alakult ki. A II. világháborúból hazatérő, helyüket nem lelő veteránok a Harley-Davidsonban találtak társra. Csoportokat alakítva tagadták az elfogadott társadalmi normákat és hirdették a szabadság eszméjét. Ezen lázadó, a társadalom által elítélt, kirekesztett csoportokból jöttek létre az MC-k  (1).

Az emblémák legfőbb jellemzője, hogy fontos információkat továbbítanak az egyénről, kifejező értékük van. Ezek reprezentálják a személy valamely közösséghez való tartozását. Az emblémák jelentős része tudatosan vállat és gondozott. Általában minden társadalmi képződmény szigorúan védi a maga szignáljait.

Lényeges szerepük van a kommunikációs folyamat beindításában, a résztvevők egymáshoz való viszonyának beállításában. Az emblémák viselője ezek révén üzen környezetének. Ezzel egyben a válaszreakciók minőségét is meghatározza és tudatosan vállalja azokat. A saját bőrömön tapasztaltam nem egyszer, hogy a motorost az idősebb korosztály általában negatívan ítéli meg: félnek, tartanak tőle, gyakran csavargónak, alkoholistának, kábítószeres bűnözőnek gondolják csupán a megjelenése alapján. Ilyen esetben a kommunikáció már az elején zátonyra fut. Ezzel ellentétben a fiatalok nyitottak, érdeklődők, könnyebb velük kapcsolatot kialakítani.
Nem véletlen, hogy a meglehetősen tagolt motoros társadalmon belül a motoros klubok (MC-k) tagjai mutatják a legegységesebb képet. Természetesen a mi kis országunkban is akadtak a motorokat, motorozást életformájuknak tekintő fiatalok, akik az amerikai minta alapján megpróbáltak klubokat létrehozni a szocializmusban, amiért állandó üldöztetésnek voltak kitéve.

Az MC-k mai formájukban a rendszerváltás után tudtak csak kialakulni, de társadalmi megítélésük mind a mai napig kedvezőtlen. Az állandó megpróbáltatások eredményezték azt, hogy a klubokon belül óriási az összetartás. Egy MC tagjává válni (tag csak férfi lehet) gyakran évekig tartó, többlépcsős tagfelvételi eljárás révén lehetséges, miután a jelölt bizonyította elkötelezettségét, kitartását és megfelelt a klub által támasztott feltételeknek.

Komoly oka van ennek a nagy szigorúságnak, hiszen aki emellett dönt, az nem egyszerű hobbyt, hanem életformát választ, amelyet nem lehet csak úgy eldobni, ha megunta. Az MC-k aktív életet élnek, amelyből minden tag ki kell, hogy vegye a részét. Állandó kapcsolatot tartanak fenn egymás között és nemzetközi szinten is, találkozókat, börzéket, kiállításokat szerveznek. Mindezekből látható, hogy a klubok élete már régóta nem a lázadásról szól. Az átlagember által látott - és általában elítélt - öltözködésükkel, viselkedésükkel, az egész megjelenésükkel választott életformájuk iránti elhivatottságukat fejezik ki.

Az összetartozás legfőbb jelképe a color, amelyet egy bőrmellény hátuljára varrnak fel. Minden klubnak megvan a saját colorja. Viselésére csak a tagok jogosultak, akik viszont állandóan hordják is. Ritka az olyan alkalom, amikor ez a mellény nincs rajtuk. Az egyes colorok felépítésükben közel azonos képet mutatnak: középen található a klub emblémája, amit kívülről általában körkörösen vesz körbe az MC neve, esetleg alapításának éve és a "Hungary" felirat. A color mindig nagyméretű, a mellény egész hátulját elfoglalja, ide más nem kerül.

Elöl különböző felvarrók, kitűzők vannak. Bal oldalra, a szív fölé varrják a patch-t (2) vagy a klub nevét, ill. ha valamelyik chapterről (3) van szó, azt is itt tüntetik fel. Ez alatt (nem minden esetben) egy kis réztáblába vésve található a tag motoros körben használatos beceneve és - ha van ilyen - a klubon belül betöltött tisztsége. Ez utóbbi egyes MC-knél a jobb oldalon van. A mellény jobb oldalára kerülhetnek még a legfontosabb baráti klubok felvarrói, patch-ei, ill. más, az egyén szempontjából fontos jelképek.

Motoros körökben nagyon kedvelt a bőr. A nadrág is legtöbbször ebből készül. Gyakori az oldalt fűzött változat. Ezen kívül használatos még a hagyományos farmer vagy a terepszínű katonai nadrág. Bőrhöz ill. farmerhez bakancsot vagy cowboycsizmát húznak, míg a terepszínű nadrághoz katonai surranót vagy bakancsot. Itt érdemes megemlíteni még az erős bőrből készült, széles övet is. Ennek legjellemzőbb része az amerikai típusú, leggyakrabban motort, farkast vagy sast ábrázoló csat. Használatos még a katonai derékszíj is.
A felsőruházatban, trikókon, pólókon szintén helyet kap a tereptarka motívum. Ezeken is találkozhatunk az előbb említett ábrázolásokkal, de általános még az indiánok, a V-blokk, különböző zenekarok vagy éppen a color megjelenítése. Sokak kedvelt viselete hűvös időben a fekete, kapucnis felső, az ujjak külső oldalán lángnyelvekkel. Minden motorosnak van bőrdzsekije. Előfordul, hogy a mellényen kívül erre is felkerül a color vagy egyéb felvarrók, kitűzők.

Az öltözködésben a sötét tónusok dominálnak. Gyakori a fekete, a barna, a szürke, de előfordulnak még a khaki, a drapp vagy a kék különböző árnyalatai is. Az öltözködésben a hagyomány mellett jelentős szerepet játszik a praktikusság. Mivel a ruházat nagy igénybevételnek van kitéve, nem elhanyagolható a bőr azon tulajdonsága, hogy bár nem olcsó, de rendkívül tartós és könnyen tisztítható. A sötét színű ruhadarabok is kevésbé érzékenyek a mindennapos használat során.

A kiegészítők jellegzetes darabja a kendő, amelyet azonban a legritkább esetben hordanak nyakban. Jellemzőbb, hogy a nadrág bújtatóján húzzák át vagy a fejükre kötik. A kendő mérete, színe, mintázata és anyaga is nagy változatosságot mutat. A fejre baseball sapka vagy cowboykalap is kerülhet. Az ujjvégek nélküli bőrkesztyű és a napszemüveg is általánosan használatos.

Az ékszerek legkedveltebb anyaga az ezüst, aranyat szinte egyáltalán nem is lehet látni. A nyaklánc, a fülbevaló és a gyűrű majdnem minden motoroson megtalálható, de a karkötő és a piercing is gyakori. A láncok általában vastagok, a gyűrűk robusztusak, masszívak. Itt is megjelennek a korábban már említett motívumok, de sok egyéb is helyet kap, mint pl.: dugattyú, halálfej, sárkány vagy éppen cannabis levél. Találkozók, börzék, kiállítások nélkülözhetetlen szereplői az ötvösök, ezüstművesek, akik kifejezetten a motorosok ízlésének megfelelő ékszereket készítenek, sőt némelyikük az egyéni elképzeléseket is megvalósítja. Láncok, karkötők kedvelt anyaga még a bőr és a csont is.

A farzsebben hordott, lánccal az övhöz erősített tárca, ill. a szintén a derékszíjra vagy a bújtatóra csatolt bögre is általános. Utóbbi saválló anyagból vagy alumíniumból készül, esetleg bőrrel körülvéve, különböző űrtartalommal. Szinte mindenkinél megtalálható az övön, bőrtokban hordott bicska vagy tőr.

Nem láttam még olyan MC tagot, akin ne lett volna több-kevesebb tetoválás. Sokan vannak, akik mindig újabb és újabb mintákat "varratnak" a bőrükbe. A "tetkók" népszerűségét mutatja, hogy majdnem minden találkozón tetováló sátor várja az érdeklődőket. Az ábrák szorosan kapcsolódnak az egyéniséghez, szimbolikus értékűek, fontos információk olvashatók ki belőlük. Gyakran egy-egy történet is tartozik hozzájuk. Éppen ezért a legjellemzőbbek a művészi módon kidolgozott grafikus ábrázolások. Legkedveltebbek itt is a motorokat, sárkányt, vadállatokat, indiánt, ill. a női testet bemutató képek, de természetesen bármilyen egyéb motívum megjelenése is lehetséges. A nonfiguratív minták előfordulása sem ritka. Mindezekből látható, hogy a tetoválás motoros körökben nem pusztán divathóbort. Hagyománya van, ugyanúgy szerves részét képezi ennek az életmódnak, mint a motor vagy a rockzene.

Utoljára maradt a haj és a szakáll. A legfeltűnőbb talán, amikor mindkettőt hosszúra növesztik, de párosulhat a hosszú szakáll rövid hajjal vagy éppen kopasz fejjel, és a hosszú haj csupasz állal is előfordul. Kedvelt a minél hosszabbra növesztett szakáll. Egyes találkozókon versenyt is rendeznek, és a leghosszabb szakáll tulajdonosa díjazásban részesül.

Ezek a motorosok öltözködésükkel, megjelenésükkel nem csupán az összetartozásukat fejezik ki. Így üzennek mindenkinek, hogy Ők nem hódolnak be az éppen aktuális divatirányzatoknak, trendeknek, nem hagyják magukat lépten-nyomon befolyásolni. Az önmaguk által, saját elképzeléseiknek megfelelően kialakított világukban érzik jól magukat - elhatárolódva más nézetektől, normáktól -, de nem kirekesztve a társadalomból, hanem annak szerves részeként.

A felsorolt emblémák legtöbbje más - főleg a biker stílust kedvelő, de klubokon kívüli - motorosnál is megtalálható, az MC-k legfőbb jelképét, a colort kivéve. Ennek jegyében végül álljon itt egy idézet arról, hogy mit is jelent egy coloros klub tagjának lenni:
"...azt kell megérteni és elfogadni, hogy függetlenül attól, hogy az adott pillanatban rajtad van-e a mellény vagy nincs, a nap mind a 24 órájában, a hét 7 napján Te elsősorban az egyike vagy a bikerek szent testvériségének, az életed többi része pedig csak e drágakő árnyéka. Meg kell érteni azt, hogy attól a szent pillanattól, amikor testvéreid rád adták a mellényt, felelős vagy mindegyikőjükért úgy, ahogy ők felelősek érted. Megérteni azt, hogy hűségesen és tiszta szívvel teszel meg értük bármit, ahogy ők is érted. Azt, hogy örökre szorosan összekötötted magad klubtársaiddal." (BTBW MAGAZIN, 2002/11.)

1)Aki ennél többre kíváncsi, olvassa el Ralph "Sonny" Berger könyvét, a "Hell´s Angels"-t
(2)Patch: A color kicsinyített mása
(3)Chapter: társklub, amely azonban az anyaklubtól - mind gazdasági, mind társadalmi téren - függetlenül működik.

 
Dover 

                                               

 

                                                     

 

 

 

.

 .

 

 .

 


 


Rólunk Céljaink Hírek Eseménynaptár Támogatók, Linkek Tagfelvétel Fórum Galéria Magazin Főoldal